22.7 C
Cluj-Napoca
joi, iunie 13, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALProducătorul de mobilă Po­lipol din Satu Mare şi-a făcut ''şcoală'' de tapiţeri...

Producătorul de mobilă Po­lipol din Satu Mare şi-a făcut ”şcoală” de tapiţeri şi confecţioneri

Producătorul german de mobilă Polipol din localitatea Foieni, Satu Mare, a reuşit să-şi formeze în trei ani circa 100 de elevi pentru meseriile de tapiţer şi confecţioner, în sistem dual, printr-un parteneriat încheiat cu şcolile profesionale din Carei, judeţul Satu Mare.

Cea mai mare provocare pentru pro­du­cătorul de mobilă Polipol este atragerea, formarea şi menţinerea forţei de muncă, majoritatea tinerilor preferând să lucreze în străinătate, în ţări precum Germania sau Anglia, potrivit directorului general al Polipol.

”Noi la ora actuală avem o clasă de tapiţeri în fiecare an, asta înseamnă 28 de elevi, şi jumătate de clasă de confecţioneri, adică 14 elevi. Pentru acestă toamnă s-au ocupat deja locurile. Am format în cei trei ani de când am demarat proiectul undeva la 100 de elev. iNoi oferim locuri de muncă elevilor care termină şi îşi iau diploma, dar este un concept şi o modă ca tineretul să îşi dorească să plece în străinătate. Cam 30% din cei pe care îi formăm rămân în firmă, o rată mică pentru cât ne-am propus şi cât investim în ei”, a spus Dan Brumboiu, directorul general al Polipol România.

Elevii formaţi în sistem dual în şcolile profesionale participă atât la cursurile de la şcoală, în jur de două-trei zile pe săptămână, în funcţie de anul de studiu, iar în restul zilelor lucrătoare fac practică în fabrici, statul răsplătindu-i cu câte 200 de lei lunar.

”Pe lângă banii primiţi din partea statului, noi le oferim o bursă între 100 şi 250 de lei pe lună în funcţie de note şi prezenţa la practică, deci nu le dăm oricum. Le asigurăm transport de la şcoală la firmă, bineînţeles echipamente de lucru, de protecţie, încercăm să-i integrăm, să înveţe cultura organizaţiei, să înveţe disciplina şi ce înseamnă calitatea” a afirmat directorul general al Polipol România.

Pe plan local compania are o unitate de producţie de 25.000 de metri pătraţi în Foieni în care lucrează în jur de 700 de angajaţi. Potrivit reprezentantului com­paniei, Polipol urmează să îşi extindă fabrică construind o nouă hală de producţie de 14.000 de metri pătraţi, pentru care şi-a bugetat anul acesta 12 mil. euro din capitalul grupului.

Vând 80% din producţie la export

Rulajul companiei se realizează integral pe pieţele externe, 80% din producţie mergând în Germania, iar restul în alte ţări europene precum Austria, Olanda, Slovacia, Cehia şi Elveţia. Deşi firma a primit solicitări pe plan intern, vinde doar către marile case de mobilă din Europa de Vest cu care are contracte de exclusivitate.

Pentru fabricarea produselor de mobilier tapiţat compania foloseşte doar lemn de fag, placaj şi pal, materie primă pe care o achiziţionează în proporţie de 50% din România, iar restul de pe pieţele externe, după ce anul trecut preţul lemnului s-a majorat cu până la 20%, potrivit reprezentantului companiei.

”În 2015 cumpăram scândură de fag la 800 lei metrul cub, iar apoi preţurile au crescut la 1.000 lei metrul cub, o creştere care nu a avut loc pe piaţa din afară, numai în România. Preţul lemnului a crescut după ce s-au introdus toate sistemele de creştere a siguranţei în exploatare. Furnizorii au profitat şi au încercat să obţină nişte preţuri mai mari, acum tot ce se cumpără se cumpără legal şi e mai scump probabil”, a spus Brumboiu.

Fabricare produselor din lemn este o industrie în valoare de 5,8 miliarde de lei, care în 2015 număra circa 3.000 de companii. Principalii competitori ai Polipol sunt producători locali de mobilă Aramis Invest, Italsofa România, Taparo, Cotta Internaţional, Plimob sau PGS Sofa&Co.

Sursa: Ziarul Financiar

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments