La fiecare zece joburi scoase la bătaie de jucătorii din industria IT, pentru 3,5 dintre acestea nu se găsesc candidaţi potriviţi, iar în cazul în care există, aceştia nu sunt suficient de bine pregătiţi.
Motivele pentru care piaţa IT este în continuare în goană după candidaţi pornesc de la migraţia românilor peste hotare, dar şi o slabă pregătire din punct de vedere practic în facultăţiile cu specializări în domeniul IT, a spus Ana Costache, team leader professional & executive search division în cadrul companiei de recrutare şi muncă temporară Adecco România. Există un deficit de 35% în piaţa IT din România, iar principalele motive sunt migraţia şi pregătirea slabă a absolvenţilor de facultate.
”Această cifră se referă la candidaţii din toată industria de IT. Sunt generaţii întregi care lipsesc, iar acest lucru se accentuează prin emigrare, pentru că în continuare se pleacă în afara ţării, deşi echilibrul între costul vieţii şi venituri nu este acelaşi în comparaţie cu România”, a explicat Ana Costache.
Aproape 185.000 de români au plecat în străinătate în 2014 (cele mai recente date disponibile), iar majoritatea dintre cei plecaţi au studii medii sau superioare şi cel mai probabil părăsesc locul de muncă pe care îl aveau în România.
Un alt motiv al deficitului de candidaţi din domeniul IT, în opinia reprezentantei Adecco, este faptul că tinerii nu sunt destul de bine pregătiţi din punct de vedere practic în timpul facultăţii, prin urmare, tinerii întâlnesc dificultăţi atunci când se decid să intre pe piaţa muncii.
”Problema este la nivelul universităţilor, din punct de vedere practic tinerii absolvă, dar nu ştiu nimic. Şi atunci pentru ei, în faza iniţială, dacă nu prind un job de junior şi nu ştiu programare, este destul de greu să se integreze, şi mai ales nu pun accent pe educaţia lor, să înveţe singuri, lucru pe care ei nu îl fac, aşteaptă să le pice ceva în braţe, acest lucru este caracteristic pentru tinerii din generaţia Millennials (care au până în 29 de ani – n. red.)”, a mai spus Ana Costache.
Deficitului de candidaţi din domeniul IT se va accentua în următoarea perioadă
Legat de evoluţia deficitului de candidaţi din domeniul IT, Ana Costache spune că acesta va fi din ce în ce mai accentuat în următoarea perioadă, deşi pentru absolvenţii de liceu, facultăţile cu specializare în domeniul IT sunt la mare căutare. Facultăţile româneşti livrează anual câte circa 7.000 de absolvenţi de Informatică pe piaţa muncii.
”Mulţi absolvenţi de facultăţi ce nu sunt nici măcar conexe industriei de IT se reprofilează şi accesează roluri tehnice. Există multiple site-uri unde se poate învăţa programare fără niciun cost, iar ulterior se poate construi un portofoliu minim prin proiecte freelance”, a spus Ana Costache.
Numărul persoanelor care activează în sectorul IT&C de pe plan local a ajuns la aproape 230.000 în 2014 (cele mai recente date disponibile), în creştere cu 23% faţă de 2011-2014, arată datele de la Eurostat.
”În prezent, multe dintre hub-urile de IT oferă salarii comparabile cu ale Europei de Vest. IT-iştii sunt copiii răsfăţaţi ai pieţei de muncă din România şi vor rămâne în continuare în acest stadiu, cel puţin în următorii 3-4 ani. În IT, recrutarea clasică nu mai funcţionează, s-a migrat către zona achiziţiei de talente”, a precizat Ana Costache.
Astfel, pentru a atrage candidaţi potriviţi, companiile apelează la metode precum promovarea proiectelor cu tehnologii noi, beneficii non-financiare precum flexibilitatea programului de lucru, munca de acasă, mese asigurate, săli de relaxare, asigurări de servicii medicale complete sau chiar mobilitate internaţională.
Sursa: Ziarul Financiar