În 25 de ani, clujeanul Vasile Andrei Vita a dezvoltat un business de 9 milioane de euro, pornind de la importul din Polonia al pieselor electronice pentru televizoare. Compania a trecut şi prin perioade dificile, în 1997 fiind aproape de faliment, când moneda naţională a scăzut în trei zile cu 30%. Totul a început într-un apartament, cu o investiţie de 100.000 de lei (în 1991 echivalentul a 1.300 de dolari sau 13-14 salarii lunare medii nete).
„Am primit de la părinţii mei 100.000 de lei, banii cu care am demarat afacerea. Am început cu importul de piese electronice, de schimb, din Polonia, meseria mea de bază fiind inginer electronist. Stocul era destul de mic, vindeam într-o săptămână cam tot ce aduceam, după care plecam din nou după marfă”, îşi aminteşte Vasile Andrei Vita, proprietarul Vitacom Electronics.
După trei ani de la demararea afacerii, antreprenorul clujean decide să plece în Asia şi să cumpere componente electronice direct de la producători. Mai mult, clujeanul a obţinut în perioada 1994-1995 o viză pentru Germania şi a demarat colaborări cu furnizori din Berlin şi München.
”Am obţinut foarte greu viza pentru Germania, însă era totuşi un pas important pentru mine. Aveam nevoie de mai mult spaţiu pentru stocurile de marfă, în condiţiile în care am început să lucrez cu mai mulţi furnizori. Am închiriat un apartament în Cluj, iar una dintre camere era folosită ca spaţiu pentru depozitarea componentelor electronice”, spune proprietarul Vitacom.

Anul 1997 – primul moment dificil în evoluţia afacerii
El îşi aminteşte că primul moment dificil în evoluţia afacerii a venit în 1997, când leul s-a depreciat puternic (de la 4.000 lei/dolar în toamnă s-a ajuns la 10.000 lei la începutul lui 1997 pentru a coborî ulterior la 7.000 lei). Sprijinul a venit însă din partea unor parteneri ai Vitacom din Olanda, care au susţinut compania atât financiar, cât şi prin unele sfaturi de business.
”Primeam sfaturi de business din partea partenerilor noştri, pe care le puneam în aplicare. Chiar dacă erau condiţii dificile la acel moment, faptul că piesele electronice lipseau de pe piaţă genera noi resurse pentru noi”, îşi aminteşte şeful Vitacom.
Instrucţiunile primite de la partenerii de afaceri au dus la extinderea şi dezvoltarea businessului Vitacom în următorii ani. Pentru dezvoltarea afacerii era nevoie de bani, astfel că primul credit, în valoare de 7 mil. lei, a fost luat de Vitacom de la BCR.
După Cluj a urmat Bucureşti
Primul punct de lucru al companiei a fost deschis în anul 1995 în Bucureşti, după care a fost Timişoara. Trei ani mai târziu, în anul 1998 compania a demarat construcţia unui sediu de 550 mp în Cluj-Napoca, spaţiu suficient pentru o echipă de 40 de angajaţi. Lucările de construcţie au durat un an şi jumătate, între timp fiind deschis şi un punct de lucru în Iaşi.
„În sediul nou-construit în Cluj-Napoca aveam pe stoc la acel moment 12.000 de repere, accesorii şi componente pentru aparate de uz casnic, în condiţiile în care între timp am mai găsit noi furnizori”, a spus Andrei Vita.
Compania a continuat dezvoltarea cu o reţea de puncte de lucru în oraşe mari, precum Bucureşti, Timişoara, Braşov, Brăila, Iaşi, Cluj-Napoca, a continuat colaborarea cu furnizorii şi a realizat parteneriate cu marile reţele de retail. Dezvoltarea business-ului a condus la realizarea unui nou sediu, mai mare, astfel că în anul 2003 Andrei Vita a luat decizia de a investi în construcţia de la zero a unei noi clădiri.

Sediu central de peste 3.000 mp la Cluj
”Lucrările la noul sediu central Vitacom din Cluj-Napoca au fost demarate în anul 2003. Am cumpărat la acel moment un teren de 1,5 hectare, pe care am dezvoltat o construcţie de 3.200 mp, suprafaţa desfăşurată. Investiţia iniţială a fost de 3,5-4 mil. euro, la care s-au adăugat alte sume de bani pe parcurs.
În prezent Vitacom Electronics este distribuitor pentru branduri precum GP Batteries, Valueline, Konig, HQ, Cyberpower, Maxell, Goobay, ProsKit, NGS şi Legrand, dar deţine şi două branduri proprii, Well şi Chrome. Vitacom exportă produsele Well şi Chrome în Ungaria, Bulgaria, Slovenia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Estonia, Grecia, Cipru, Spania, Portugalia, dar şi în Germania, potrivit unor informaţii furnizate anterior de companie.
Deşi Vitacom se adresează în principal segmentului B2B (business to business), compania are şi o reţea de magazine fizice pentru consumatorii finali. De asemenea, Vitacom este prezent şi pe piaţa de comerţ electronic, magazinul online adresându-se atât segmentului B2B, cât şi celui B2C (business to consumer).
Afaceri de peste 9 mil. euro în 2016
În primul semestru Vitacom Electronics a înregistrat o cifră de afaceri de 4,1 mil. euro, mai mult cu 13,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în linie cu bugetul de venituri şi cheltuieli estimat anterior de companie. Creşterea afacerilor Vitacom din prima jumătate a anului s-a datorat în principal majorării numărului de clienţi. Pentru acest an, oficialii de la Vitacom Electronics mizează pe afaceri totale de 9,2 mil. euro.
La începutul acestui an, Vitacom a demarat un proiect intern, numit Academia Vitacom, prin intermediul căruia se asigură trainguri specializate salariaţilor companiei. Noii angajaţi îşi încep cariera la Vitacom printr-un program de instruire pentru ocuparea postului. Academia Vitacom are la bază şi conceptul de dezvoltare profesională a angajaţilor, prin training-uri special formate în acest scop.