19.7 C
Cluj-Napoca
vineri, aprilie 12, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALEmerson a vândut fabrica de la Oradea japonezilor de la Nidec Corporation

Emerson a vândut fabrica de la Oradea japonezilor de la Nidec Corporation

Concernul american Emerson, cu afaceri globale de 22,3 mld. dolari, a vândut diviziile Leroy-So­mer şi Control Tehni­ques către japonezii de la Nidec Corporation, într-o tranzacţie de 1,2 mld. dolari, care inclu­de şi o parte din ope­ra­ţiunile Emerson din România.

Pentru diviziile Leroy-Somer şi Control Tehniques ale Emerson din România lucrează în total aproximativ 365 de angajaţi, la Cluj-Napoca şi Oradea. În România, gigantul japonez contro­lează Nidec ASI Ro din Crevedia (judeţul Dâm­boviţa), preluată indirect prin cum­părarea la nivel internaţional a firmei An­saldo din Italia, dar şi fabrica de motoare electrice ANA Imep din Piteşti (judeţul Argeş), preluată în prima parte a acestui an de la familia Copos, printr-o tranzacţie estimată între 10 şi 20 de milioane de euro.

”Lucrăm îndeaproape cu Nidec pentru a asigura o tranziţie lină, atât pentru angajaţi, cât şi pentru clienţi. Sunt aproximativ 150 de angajaţi ce lucrează pentru Leroy-Somer în Cluj-Napoca şi circa 215 pentru Leroy-Somer şi Control Tehniques în Oradea”, au spus oficialii Emerson.

Leroy-Somer are în prezent o linie de producţie de alternatoare la Cluj, împreună cu partea de inginerie şi de funcţii suport IT. În Oradea, Leroy-Somer produce servomo­toare, iar divizia Control Tehniques produce echi­pamente de acţionare şi control pentru mo­toare electrice. Linile de producţie pentru Control Tehniques au fost mutate de Emerson anul trecut din Cluj-Napoca în Oradea.

Ambele businessuri au organizate funcţii de suport în Oradea incluzând inginerie, IT, servicii financiare, relaţii cu clienţii şi aprovizionare. Emerson Cluj a agreat deja un acord de închiriere a spaţiului pentru linii de business preluate de Nidec, astfel încât majoritatea activi­tăţilor să se desfăşoare în incinta cam­pusului din Cluj.

Operaţiunile Emerson din Oradea vor fi transferate integral către Nidec

Emerson a inaugurat în luna mai a acestui an fabrica de la Oradea, fiind a doua unitate de producţie deţinută de americani pe piaţa locală, după cea din Cluj, investiţia ridicându-se la aproximativ 25 de milioane de dolari. Emerson a construit la Oradea o hală de producţie de 16.500 de metri pătraţi şi o clădire de birouri de 5.000 de metri pătraţi, destinată serviciilor de inginerie şi de suport financiar, comercial, IT şi adminis­tra­tiv, situată în parcul industrial Eurobusiness, aflat în proprietatea Primăriei Oradea.

Iniţial, proiectul Emerson de la Oradea prevedea crearea a 2.500 de locuri de muncă şi investiţii totale de aproximativ 80 mil. euro (105 mil. dolari), până în anul 2022. În prezent, noul proprietar al diviziilor Leroy-Somer şi Control Tehniques de la Oradea este concernul Nidec Corporation, cu aproximativ 100.000 de angajaţi şi afaceri totale de peste 8 mld. euro. Nidec Corporation a fost înfiinţată în 23 iulie 1973 în Kyoto şi produce motoare mici, motoare pentru industria auto, motoare industriale, pentru electrocasnice, pentru componente electronice şi optice.

https://www.youtube.com/watch?v=4NlaoCqzpXk

Gigantul american Emerson a anunţat, de asemenea, la începutul lunii august vânzarea diviziei  Emerson Network Power către fondul american de investiţii Platinum Equity şi un grup de co-investitori, într-o tranzacţie globală evaluată la peste 4 mld. dolari. Network Power are aproximativ 220 de angajaţi la birourile din Cluj şi 5 în Bucureşti. Nu există linii de producţie Network Power în România, iar acestă divizie va continua să opereze în campusul din Cluj în baza unui contract de închiriere, încheiat cu Emerson.

”Aşa cum am anunţat în luna iunie a anului trecut, Emerson este în proces de transformare a operaţiunilor sale globale de la cele 5 segmente de business iniţiale, la 2 platforme de bază –  Emerson Automation Solutions şi Emerson Commercial&Residential Solutions”, au spus oficialii Emerson.

Cum va arăta Emerson în România după procesul de transformare

Gigantul american va continua să opereze în România un birou pentru divizia Automation Solutions în Bucureşti, pentru activităţiile de vânzări şi client service, unde lucrează aproximativ 50 de angajaţi. Aproximativ 1.900 de angajaţi Emerson, inclusiv cei din producţie şi cei de la birouri vor rămâne în campusul din Cluj, sprijinind activităţiile din diferite departamente (inginerie, IT, relaţii cu clienţii, aprovizionare, financiar).

Campusul Emerson din Cluj va continua să funcţioneze pe partea de producţie şi asamblare pentru grupul Automation Solutions, iar pentru grupul Commercial&Residential Solutions, Emerson va furniza utilaje RIDGID®. Tot la Cluj va funcţiona în continuare un birou pentru sprijinirea acestor operaţiuni.

În prima jumătate a acestui an, Emerson avea peste 2.400 de oameni în centrele de producţie din Cluj-Napoca şi Oradea, potrivit unor informaţii transmise anterior de companie. Anul trecut, Emerson a avut afaceri totale de 692,4 mil. lei (154,5 mil. euro), un profit net de 19,6 mil. lei (4,4 mil. euro) şi un număr mediu de 2.318 angajaţi, conform site-ului Ministerului Finanţelor.  Gigantul american este prezent pe piaţa locală din anul 2006.

Sursa: Ziarul Financiar

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments