26.7 C
Cluj-Napoca
vineri, iunie 21, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALDe’Longhi ia în calcul o nouă investiţie de 53 mil. euro la...

De’Longhi ia în calcul o nouă investiţie de 53 mil. euro la Jucu

Grupul italian De’Longhi, care produce din 2013 espressoare de cafea la Jucu, în judeţul Cluj, a depus o cerere de ajutor de stat pentru un proiect de 238 mil. lei (53 mil. euro). Italienii voiau să extindă producţia locală, ceea ce ar fi însemnat încă 700 de noi locuri de muncă. Dosarul De’Longhi este unul dintre cele 30 respinse de Ministerul Finanţelor Publice.

Între proiectele respinse, dosarul De’Longhi este al treilea ca mărime, cu o valoare de peste 50 mil. euro. Pe lista dosarelor respinse se mai numără investiţii ale unor pro­du­că­tori precum Zewa, Vrancart sau Saint Gobain.

”Am aplicat pentru obţinerea de fonduri în vederea extinderii fabricii, ceea ce însemna crearea a peste 700 de noi locuri de muncă. Încă sunt discuţii dacă vom investi cu fonduri proprii sau nu. Cel mai probabil se va investi, însă nu la aceleaşi cote”, a spus Florina Cicortas, manager de resurse umane în cadrul De’Longhi România. La finalul anului trecut compania ajunsese deja la 700 de salariaţi, la circa trei ani după ce a demarat producţia pe piaţa locală.

Pe aceeaşi schemă de ajutor de stat a fost acceptat proiectul unui alt producător de electrocasnice, Arctic, care va construi local o fabrică de maşini de spălat rufe şi vase în valoare de peste 100 de milioane de euro. Arctic este cel mai mare producător local de electrocasnice, cu o istorie de peste jumătate de secol şi cu afaceri de circa 400 mil. euro anual în România. Acesta a fost unul dintre cele şase proiecte acceptate dintr-un total de 36 de do­sare care au fost depuse pentru ajutor de stat.

Producătorul italian de electrocasnice De’Longhi a început în martie 2013 să rea­li­zeze espressoare de cafea în România în fa­bric­a de la Jucu, judeţul Cluj, ocupând astfel o parte din golul lăsat de finlandezii de la No­kia. Astăzi, la trei ani de atunci, producătorul italian a ajuns cel mai mare exportator din judeţ şi a realizat anul trecut afaceri de peste 500 mil. lei (111 mil. euro), cu aproape 700 de salariaţi. Afacerile companiei au crescut constant, majorându-se de aproa­pe patru ori din 2013 până în 2015. Doar anul tre­cut avansul a fost de circa 57% faţă de 2014.

De’Longhi a cumpărat în 2012 fabrica din Jucu a producătorului de telefoane mobile Nokia şi în primăvara anului următor a început să producă espressoare de cafea superautomatizate pentru uz casnic. În prezent, în parcul industrial Tetarom III din Jucu italienii deţin o fabrică de espressoare de cafea, dezvoltată în fostele hale Nokia, dar şi una de mase plastice, în care se produc componente pentru espressoare.

Cea mai mare parte a producţiei merge la export, astfel că De’Longhi România a ajuns pe locul întâi în topul celor mai mari exportatori din judeţul Cluj din 2015, devansând Emerson, la trei ani după ce a demarat o investiţie de circa 30 milioane de euro în unitatea de producţie. Investiţia de la Jucu reprezintă a cincea fabrică a italienilor de la De’Longhi, după cele din China (Guangdong şi Shanghai), Rusia şi Italia.

De’Longhi a făcut anul trecut profit de 15 mil. lei cu fabrica din Jucu

Italienii au fost pe profit în Româ­nia încă din primul an, în 2015 rezultatul net apropiindu-se de 15 mil. lei (3,3 mil. euro). Dezvoltarea fabricii şi a producţiei de la Jucu a presupus şi creşterea numărului de angajaţi. În momentul demarării producţiei De’Longhi România avea 100 de salariaţi, majoritatea fiind instruiţi în Italia. În plus, o parte din angajaţi au fost recrutaţi chiar din rândul oamenilor care au lucrat anterior pentru Nokia. Astăzi au ajuns la circa 700.

Pentru economia din Cluj, lovită puternic în 2011 când Nokia a decis să plece din România deşi ajunsese la rulaje de 1,6 mld. euro şi se număra printre cei mai mari exportatori, venirea De’Longhi, dar şi a grupului german Bosch în acelaşi parc industrial a fost o adevărată gură de oxigen. Cutremurul Nokia a fost atenuat şi de angajările realizate de Emerson, un grup american care s-a extins în România în ultimii ani.

Dezvoltarea industriei de electrocasnice, unde România deţine deja cinci fabrici mari de produse finite şi alte câteva de componente, ar putea reduce dependenţa economiei locale de industria auto. Aceasta contribuie astăzi cu circa 50% la totalul exporturilor româneşti de 54 mld. euro anul trecut.

România este avantajată de poziţia geografică, de forţa de muncă bine pregătită şi calificată. Momentan însă exportul local de electrocasnice se situează la câteva sute de milioane de euro. Mai mult, pe piaţa locală dintre giganţii internaţionali sunt prezenţi doar turcii de la Arcelik (proprietarul Arctic), suedezii de la Electrolux, italienii de la De’Longhi şi olandezii de la Philips. Ei asigură peste 90% din totalul exporturilor de profil.

Sursa: Ziarul Financiar

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments