Salariul unui specialist în IT porneşte de la 2.000 de euro net pe lună pentru o poziţie de programator senior şi poate să ajungă cu uşurinţă şi la 3.000 de euro net pe lună.
”Pachetul salarial depinde de nivelul experienţei, însă experienţa nu se măsoară în ani, ci în numărul de proiecte livrate şi complexitatea lor. Sunt oameni care au zece ani de experienţă, dar au lucrat pe proiecte simple, iar alţii în doi ani reuşesc să dezvolte proiecte destul de complexe. Legat de salariu, compania noastră este aliniată pieţei. De exemplu, un programator senior poate să ajungă uşor la un salariu de 2.000 de euro sau chiar 3.000 de euro net pe lună”, a spus Cătălin Bordei, partner & board member în cadrul firmei cu activităţi în domeniul IT Innobyte.
El a mai spus că tinerii absolvenţi de facultate sunt cei mai pretenţioşi când vine vorba de nivelul pachetului salarial în IT, aceştia optând pentru salarii mari încă de la primele proiecte în care activează. Facultăţile cu profil IT livrează anual circa 7.000 de absolvenţi pe piaţa muncii, însă nevoia angajatorilor este dublă.
”Angajaţii ştiu că trebuie să înveţe mult pentru a câştiga salarii mari, însă există tineri care îşi doresc un salariu foarte mare, fără să aibă experienţă sau proiecte dezvoltate”, a afirmat Bordei.
Innobyte este prezentă pe piaţă de aproximativ zece ani, iar activitatea companiei este împărţită în trei zone: e-commerce, platforme web şi aplicaţii mobile. Compania are o echipă formată din 44 de angajaţi, cu o medie de vârstă de circa 29 de ani, însă Cătălin Bordei spune că a angajat şi tineri cu vârsta de puţin peste 20 de ani, în urma unui program de internship.
”Piaţa IT este o piaţă în continuare în criză de oameni, astfel că firmele, exceptând cele multinaţionale care au procese complexe de recrutare, încearcă să creeze locuri de muncă în momentul în care găsesc candidaţi potriviţi. Avem mereu poziţii deschise, iar în cazul în care nu avem, creăm alte locuri de muncă în cazul în care un candidat se potriveşte profilului nostru. Nu ne ferim să ceem locuri de muncă, suntem atenţi la piaţă şi căutăm candidaţi cu potenţial”, spune Cătălin Bordei.
Angajaţii au posibilitatea de a lucra de acasă
În ceea ce priveşte angajaţii Innobyte şi motivarea lor la locul de muncă, aceştia, pe lângă salariul lunar fix, au la dispoziţie şi alte beneficii, precum abonamente la o clinică privată, laptopuri, sală de recreere, o zi în plus de concediu, petreceri de tematică, team buildinguri, iar în cazul unui proiect care nu necesită prezenţa la birou, chiar şi program flexibil sau posibilitatea de a lucra de acasă.
În 2015, Innobyte Solutions SRL a avut o cifră de afaceri de 820.000 de euro de euro, potrivit informaţiilor de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Clienţii companiei provin atât din Europa, cât şi din SUA, Orientul Mijlociu sau Australia.
”Sistemul de învăţământ trebuie să fie echilibrat atât pe partea teoretică, care este foarte importantă, cât şi pe cea practică. De asemenea, facultăţile din domeniul IT trebuie să colaboreze cu firmele din piaţă pentru a facilita familiarizarea studenţilor cu provocările şi procesele din mediul real de muncă. Din câte ştiu, universităţile au început să se dezvolte în acest sens, adaptându-se încet cerinţelor pieţei muncii”, a spus Cătălin Bordei.
Sursa: Ziarul Financiar