28.7 C
Cluj-Napoca
miercuri, iunie 19, 2024
Google search engine
AcasăBUSINESS ÎN ARDEALFerma de bizoni din Cluj trece la producţia de salamuri, cârnaţi şi...

Ferma de bizoni din Cluj trece la producţia de salamuri, cârnaţi şi hamburgeri

BT Bison Ranch, din comuna clujeană Recea, cea mai mare fermă de bizoni din Europa, are în plan demararea producţiei proprii de alimente, iar în viitorul apropiat extinderea în sectorul de restaurante şi în cel de agrement. Produsele vor avea denumirea Wild Bison, alăturată numelui investitorului care a înfiinţat ferma, Hans Kilger.

”Am decis să facem şi următorii paşi, astfel ca pe lângă fermele de animale şi vegetale pe care le avem să trecem la producţia proprie, iar în viitorul apropiat să ne extindem în sectorul de restaurante şi în cel de agrement. Din toamnă inaugurăm primele produse de Cluj din carne de bizon, cerb, bivol şi combinaţii între acestea în salamuri, cârnaţi şi hamburgeri”, a spus Alin Constantin Jeican, administratorul fermei de bizoni BT Bison Ranch.

Ferma a ajuns în prezent la un efectiv de 400 de bizoni, într-un an născându-se aici în jur de 100 de pui de bizon. Primele exemplare au fost aduse din mai multe ferme din Germania, Franţa, Belgia, Austria şi au costat câte 1.800 de euro fiecare. Încurajaţi de această experienţă, compania a mai adus 100 de bivoli româneşti, 100 de cerbi, mufloni şi chiar vaci africane. Carnea acestor animale este foarte căutată în Europa. Antricotul de bivol se vinde cu 56 euro/kg, fileul, cu 60 de euro, pastrama, cu 70 de euro, iar carnea de bizon, cu 120 de euro. Mai scumpă este numai vita japoneză. 

”Din păcate, la noi o carne de acest fel, cum este cea de bivol românesc, nu este încă valorizată la nivel corespunzător, iar rasa este ameninţată cu dispariţia. În prima fază vom înfiinţa pe internet un magazin de delicatese, iar între timp suntem în discuţii pentru câteva locaţii pentru primul magazin fizic, la Cluj-Napoca, dar şi pentru o viitoare reţea de restaurante proprii, la Cluj, Bucureşti, Timişoara”, a precizat Jeican.

Ferma de bizoni va avea grădină zoologică, restaurant şi pensiune

De anul viitor, ferma din Cluj îşi va deschide porţile şi pentru public, intrând în circuitul turistic, complexul fiind gândit ca unul de Safari Park, cu pensiune şi restaurant. Dintre cele 1.500 ha pe care se întinde acum Bison Ranch, 70% sunt destinate ţarcurilor pentru animale, fermelor vegetale, iar puii acestora stau într-o zonă acoperită. În general, bizonii se află în permanentă deplasare, nu au nevoie de grajduri propriu-zise, nici chiar în perioada rece.

Bizonul mănâncă iarna 15 kg de fân pe zi, plus 4 kg de porumb, orz, ovăz, şi ajunge în 5-6 ani şi la 1.000 kg. Administratorii complexului, care a ajuns la 50 de angajaţi, vor să amenajeze puncte de observaţie şi chiar o grădină zoologică, în paralel cu partide de vânătoare organizate aici, şi chiar să extindă suprafaţa acestuia la 2.000 ha. Până acum, investiţia de la Recea a ajuns la 5 milioane de euro. Proprietarii fermei de bizoni de la Cluj sunt Johann Kilger din Germania şi Rudolf Kerner din Austria.

Sursa: Ziua de Cluj

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments