1.7 C
Cluj-Napoca
joi, februarie 22, 2024
Google search engine
AcasăULTIMELE ŞTIRI DIN ARDEALDoi clujeni vor să cucerească vârful Manaslu (8.156 metri) din Himalaia într-o...

Doi clujeni vor să cucerească vârful Manaslu (8.156 metri) din Himalaia într-o expediţie de 46 de zile

Alpiniştii clujeni  Vasile Cipcigan, şef formaţie în cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Cluj şi Titus Crăciun, ziarist, şi-au propus o expediţie de 46 de zile pentru a ajunge pe cel de-al optulea vârf, ca înălţime, al Planetei, Manaslu (8.156 metri) din Himalaia.

Expediţia, 100% clujeană, va fi organizată într-un stil atipic, fără tabere intermediare permanente, fără utilizarea de oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor pentru ascensiune, fapt care va spori, în mod evident valoarea reuşitei. Se va încerca, astfel, spargerea unei bariere pentru sportul alpin clujean, bariera celor 8.000 de metri, proiect care înseamnă nu doar performanţă din punct de vedere sportiv, ci, mai ales, încurajarea practicării sportului alb de către un număr cât mai mare de clujeni şi nu numai.

”Manaslu 2016 – Performanţă pentru Cluj” este proiectul montan prin care Clujul va atinge performanţa în alpinism – un vârf de peste 8.000 de metri. Pentru un alpinist, atingerea unui vârf de peste 8000 de metri echivalează cu o medalie olimpică. Dacă această performanţă este obţinută în mod <curat> (fără oxigen şi fără ajutorul şerpaşilor) este, putem spune, echivalentul unei medalii olimpice de aur.

Proiectul ”Manaslu 2016 – Performanță pentru Cluj” a fost iniţiat de salvamontistul şi alpinistul Vasile Cipcigan, unul dintre cei mai experimentaţi atleţi montani din Cluj. El este iniţiatorul proiectului mai amplu ”Şapte paşi pe acoperişul lumii”, demers ce s-a concretizat deja în patru reuşite:  Elbrus (Europa) – 5.642m, McKinley (SUA)- 6.194m, Aconcagua (America de Sud) – 6.960m, Kilimanjaro (Africa) – 5.895m.

Manaslu (cunoscut şi drept Kutang) din masivul Gurkha, munţii Himalaya, este, ca înălţime, al optulea vârf al planetei (8.156 m). Numele Manaslu este un derivat al termenului sanscrit Manasa, care, în limba română, se traduce prin Muntele Spiritului. Muntele Manaslu are în componenţă trei vârfuri importante: Manaslu Nord 7.157 m, Manaslu Est 7.992 m şi Manaslu 8.156m.

Toate aceste trei vârfuri au fost atinse şi sunt o atracţie şi o provocare pentru alpiniştii din toată lumea. Primii oameni care au reuşit să ajungă pe vârful acestui colos au fost japonezii Yuko Maki şi Tashio Imanishi, împreună cu nepalezul Gyalzen Norbu la 9 mai 1956. Timişoreanul Horea Colibăşanu este primul român care a cucerit Manaslu, în anul 2006.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments