20.7 C
Cluj-Napoca
joi, iunie 13, 2024
Google search engine
AcasăULTIMELE ŞTIRI DIN ARDEALFabrica Kastamonu din Reghin a prelucrat lemn de 75 mil. euro în...

Fabrica Kastamonu din Reghin a prelucrat lemn de 75 mil. euro în primul semestru

Compania Kastamonu România (fosta Pro­lemn) din Reghin, controlată de firma Kastamonu Entegre, unul dintre cei mai importanţi jucători din domeniul prelucrării lemnului din Turcia, a realizat în primul semestru o cifră de afaceri de aproximativ 75 de milioane de euro, mai mult cu aproape 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, datorită creşterii vânzărilor şi diversificării gamei de produse. Compania şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri totală de 145 de milioane de euro.

În fabrica Kastamonu de la Reghin sunt produse plăci de tip HDF (plăci fibrolem­noase de înaltă densitate – n. red.), foi de uşi, PAL (plăci din aşchii de lemn) brut şi PAL me­laminat, dar şi blaturi de bucătărie, clienţii com­paniei fiind reţelele de bricolaj, produ­cătorii de mobilă, distribuitorii de materiale şi accesorii pentru industria mobilei.

”Evoluţia pozitivă a afacerilor în primul semestru se datorează creşterii vânzărilor şi diversificării gamei de produse, inclusiv produse cu valoare adăugată ridicată. Piaţa a fost în uşoară creştere şi considerăm că acest trend se va păstra până la finalul anului”, au declarat oficialii com­paniei Kastamonu România.

La fabrica Kastamonu din Reghin funcţio­nează o linie de producţie pentru PAL cu o capacitate de 500.000 de metri cubi pe an, două linii de melaminare cu o ca­pa­ci­tate de 20.000.000 de metri pătraţi pe an, o linie de impregnare hârtie cu o capacitate de 50.000.000 de metri pătraţi pe an, o linie de pro­ducţie a blaturilor de lucru cu o capa­ci­tate de peste 200.000 de bucăţi pe an, două linii de producţie feţe de uşi cu o capacitate de peste 17.000.000 de bucăţi pe an şi o unitate de producţie foi de uşi cu o capacitate de peste 100.000 de bucăţi pe an.

Compania livrează la export pentru pieţele din Turcia, Ucraina, Franţa, dar şi din ţările din nordul Africii, produsele fabricate la Reghin fiind exportate în peste 30 de ţări. Pentru 2015,  Kasta­monu estima că exporturile companiei vor trece pragul de 100 mil. euro.

Turcii au în plan pentru acest an fina­lizarea fabricii de adezivi industriali, cu o capacitate de 100.000 de tone de formal­dehidă şi 130.000 de tone de răşini ureice şi alte produse, o investiţie de aproximativ 10 mil. euro care ar trebui să acopere nevoia de adezivi a companiei.

În prezent compania are 807 angajaţi, însă în acest an vor mai fi recrutaţi încă apro­ximativ 30 de oameni, joburile disponibile fiind de ingineri mecanici, referent vânzări, analist financiar junior, stivuitorişti, elec­tricieni, operatori în producţie, mecanici, şef achiziţii, responsabil planificare pro­ducţie.

Kastamonu România face parte din Hayat Holding, cel mai mare jucător din Turcia din industria lemnului, care a intrat pe piaţa locală în 1998 prin preluarea a 98% din acţiunile Prolemn Reghin. În aprilie 2012, Prolemn a luat numele acţionarului său, Kastamonu.

Industria lemnului din România reprezintă un business de peste 16 miliarde de lei anual, disputat de peste 11.300 de companii (atât în prelucrare, cât şi în exploatare). Cel mai mare jucător este Holzindustrie Schweighofer, cu afaceri de 2 miliarde de lei anul trecut, în scădere cu 26% faţă de 2014, potrivit datelor anunţate de companie. Datele grupului austriac arată că Holzindustrie prelucrează anual 10% din masa lemnoasă exploatată în România şi este cel mai mare importator de buştean din ţară.

Trei dintre cele mai mari cinci companii din prelucrarea lemnului, – Holzindustrie Schweighofer, Egger şi Kronospan – au în spate capital austriac. Pe lângă austrieci, doar turcii de la Kastamonu şi-au făcut loc în topul marilor actori din această piaţă. România, ţara unde gradul de împădurire este de 27%, cu 5 procente mai redus faţă de media europeană, a ajuns în situaţia de a trimite la export jumătate din lemnul exploatat legal şi destinat activităţii industriale.

Sursa: Ziarul Financiar

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments