Producătorul de vin Jidvei din Alba, unul dintre cei mai mari din ţară, a ajuns să exporte vinurile în 14 ţări din Europa, Asia şi America de Nord, principalele pieţe pe care este prezent fiind Italia, Spania, SUA şi Japonia.
Compania are în portofoliu branduri precum Castel, Tezaur, Premiat, Clasic, Nec Plus Ultra, Grigorescu sau gamele Owner’s Choice şi Mysterium. Pe lângă vinuri liniştite, producătorul realizează şi vinuri spumante şi vinars. Jidvei are peste 2.500 de hectare plantate cu viţă-de-vie, cu soiuri precum Fetească Regală, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel sau Chardonnay.
”Momentan, prioritară este consolidarea pieţelor existente prin atingerea potenţialului maxim, dar, sigur, suntem într-o continuă prospectare a noilor pieţe, în special în condiţiile în care Jidvei a crescut atât cantitativ, cât şi calitativ în ultimii ani şi a putut dezvolta produse cu care să poată ataca şi pieţe pe care înainte nu le-am fi luat în calcul”, a spus Ioana Benga, export manager în cadrul producătorului Jidvei.
Deşi Jidvei este un producător important de vinuri, exporturile României sunt mici comparativ cu cele realizate de ţări precum Franţa, Italia, Spania sau Portugalia, ţări cu care stă alături în <liga> mare a producătorilor din Europa. România a exportat anul trecut peste 130.000 de hectolitri de vin, ceea ce înseamnă nici 4% din producţie. Comparativ, Spania trimite pe pieţele externe peste 50% din producţie.
”În privinţa soiurilor, cele mai populare pe pieţele externe sunt, aproape la egalitate, Feteasca Regală şi Sauvignon Blanc, ceea ce este oarecum firesc în condiţiile în care Feteasca Regală este soi autohton originar din zonă, iar suprafaţa deţinută de către Jidvei plantată cu Sauvignon Blanc este cea mai mare din Europa în acelaşi areal viticol ce aparţine unui unic proprietar”, a mai spus Ioana Benga , care adaugă că un soi cu creşteri la export pentru companie este şi Chardonnay-ul.
Exporturile companiei Jidvei au fost anul trecut de 1,8 milioane de lei, însă pentru acest an compania estimează să trimită la export vinuri în valoare de 2,8 milioane de lei. Anul trecut, compania a avut afaceri mai mari cu 28% faţă de anul precedent, acestea ajungând la 129 milioane de lei, în timp ce profitul net s-a situat la 11,3 milioane de lei, potrivit mfinante.ro.
Sursa: Ziarul Financiar