Producătorul de vinuri premium Crama Liliac, controlat de omul de afaceri austriac Alfred Beck, şi-a bugetat pentru acest an vânzări de circa 1,5 milioane de euro, duble faţă de 2015, pe fondul unui avans al tuturor segmentelor pe care compania activează, respectiv HoReCa, retail şi export, scrie Ziarul Financiar. Vinurile Crama Liliac sunt produse exclusiv din strugurii pe care compania îi are plantaţi pe cele 52 de hectare din judeţele Mureş, în zona localităţii Batoş (38 de hectare), şi Bistriţa-Năsăud, localitatea Vermes Lechinţa (14 hectare).
”Anul trecut am depăşit pragul de 150.000 de sticle vândute, în creştere cu 100% faţă de anul anterior. Cea mai mare parte a vânzărilor, respectiv mai bine de jumătate din vânzările în volum, au fost vin alb. Am vândut şi 25.000 de sticle de roze şi circa 40.000 de sticle de vin roşu. Cifra de afaceri a fost de 750.000 de euro, de peste două ori mai mare decât în anul anterior”, a spus Victor Ciupercă, directorul general al producătorului Crama Liliac, citat de ZF.
Istoria producătorului de vin începe acum circa cinci ani, când antreprenorul austriac Alfred Beck a achiziţionat terenurile viticole din zona de centru-nord a ţării. Atunci el a investit 3 milioane de euro, pentru ca ulterior să mai scoată din buzunare alte 4,5 milioane de euro pentru dezvoltarea suprafeţelor de vie cultivate şi a facilităţilor de producţie, pentru extinderea cramei şi achiziţia de echipamente.
Austriacul Alfred Beck nu se află la primele lui afaceri în România, el fiind activ şi în domeniul imobiliar şi în agricultură. De altfel, în 2010, în timpul unei vizite la Batoş, austriacul tatona investiţiile în păduri, însă i-au plăcut dealurile acelei zone şi s-a decis să investească în cramă. Cel mai recent pariu al său este Crama Liliac, cu o capacitate de producţie totală de 260.000 de litri. Pe piaţa din România vinurile Cramei Liliac sunt vândute preponderent în HoReCa, în peste 400 de restaurante din ţară.
”În ţară sunt circa 2.000 de restaurante importante, iar noi vrem să ajungem să fim prezenţi în jumătate dintre acestea. O cramă ca a noastră poate produce maxim 250.000-300.000 de sticle de vin la momentul acesta, iar în timp am putea merge spre 400.000 de sticle într-un an bun pentru producţie”, a spus Victor Ciupercă.
Acest segment, HoReCa, reprezintă 80% din vânzările Cramei Liliac pe piaţa locală, restul fiind împărţite între comerţul modern şi cel tradiţional. Compania este prezentă în Auchan şi Kaufland, urmând să se listeze şi în Carrefour. În prezent 10% din businessul companiei se derulează de pieţele externe, însă compania vrea ca până la finalul lui anului 15% din cifra de afaceri să vină de la export. Momentan Crama Liliac vinde în Austria, Germania, Marea Britanie şi ţările scandinave, iar în curând va intra şi pe piaţa din Polonia.
În HoReCa o sticlă de vin Liliac costă între 70 şi 120 de lei în restaurantele de top, şi între 50 şi 80 de lei în cele de pe segmentul mediu, iar în retail preţul începe de la 20 de lei. Potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe, în România existau la finalul lui 2014 circa 220 de companii care aveau declarat drept CAEN ”Fabricarea vinurilor din struguri”, cu afaceri cumulate de 660 mil. lei (150 mil. euro), cu aproape 10% mai mici decât în 2013, un an foarte bun pentru industrie. Dintre acestea însă, doar 160 erau active, respectiv avea cifra de afaceri mai mare decât zero. Piaţa este dominată de câţiva producători mari, cu mii de hectare fiecare. În ultimii ani însă, tot mai multe crame butic se lansează pe piaţă, targetând în special segmentul premium.
Sursa: Ziarul Financiar