Mircea Eugem-Oltean din Reghin, 57 de ani, de profesie inginer în domeniul construcţiilor de maşini, punea împreună cu soţia sa bazele companiei Maviprod în urmă cu peste 20 de ani, speculând la acel moment lipsa din piaţă a unui „vânzător“ profesionist de piese şi accesorii în domeniul forestier şi agricol.
Povestea afacerii începe într-un apartament din Reghin, cu cinci produse oferite spre vânzare şi un singur angajat. Banii necesari demarării acestei investiţii au fost fondurile proprii ale familiei Oltean adunate din munca desfăşurată în Germania între anii 1991 şi 1993, plus creditele bancare. De la cele cinci produse pe care Maviprod le comercializa în anul 1993, compania ajunge cinci ani mai târziu să vândă peste 3.000 de piese şi accesorii pentru utilaje forestiere şi agricole.
”În anul 1998 observam cererea tot mai mare pentru aceste utilaje. Astfel, am luat decizia de a achiziţiona fabrica de tractoare articulate forestiere IRUM din Reghin, înfiinţată în anul 1953“, îşi aminteşte Mircea Eugen Oltean, într-un interviu acordat Ziarului Financiar.
IRUM a funcţionat iniţial ca o companie de stat, primele studii privind utilajele forestiere au fost realizate în anul 1968, iar primele TAF-uri (tractoare articulate forestiere) au fost construite un an mai târziu. Astfel, au luat naştere unele modele definitorii pentru produsele IRUM de astăzi, cum ar fi TAF 650 sau TAF 657M. IRUM devine companie cu capital complet privat în anul 1999, cu Maviprod acţionar principal, producţia fiind destinată în principal industriei forestiere.
Banii necesari tranzacţiei au fost accesaţi printr-un împrumut bancar de 1 milion de mărci germane (aproximativ 700.000 de dolari). Împrumutul bancar împreună cu fondurile proprii ale familiei Oltean au facilitat achiziţia a 53% din acţiunile companiei IRUM, pe lângă realizarea primelor investiţii în rentabilizarea fabricii de tractoare. Primele obiective au fost îmbunătăţirea utilajelor prin dezvoltarea tehnologică a fiecărui departament, găsirea unor soluţii energetice superioare care să aducă economii în bugetul companiei şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru în care îşi desfăşurau activitatea muncitorii.
Piaţa a evoluat pozitiv pentru familia Oltean, astfel că în anul 2000 Maviprod devine unic distribuitor al motoarelor Perkins. Compania Perkins face parte din grupul american Caterpilar şi produce motoare diesel în Marea Britanie (Peterborough şi Stafford), SUA (Griffin, Georgia) şi Brazilia (Curitiba). Motoarele Perkins, precum şi colaboarea cu din ce în ce mai mulţi producători occidentali de componente (Belarus, Sauer-Danfoss, Eaton, LUK, NAF, Cobo sau Bibus) duc la lansarea unei noi generaţii de utilaje forestiere IRUM, respectiv a modelelor TAF 690 OP în 2007 şi TAF 900 în 2008.
La fabrica IRUM din Reghin au început să fie asamblate cinci tipuri de tractoare agricole, de la puteri de 80 de cai-putere la 110. În 2011 IRUM face următorul pas în modernizarea produselor prin lansarea modelului TAF 2010M. În prezent, IRUM produce la Reghin o nouă generaţie de tractoare articulate forestiere, schimbate atât la nivel de design, ergonomie şi confortul postului de lucru, cât şi la nivel tehnic, cu o productivitate mai bună faţă de modelele precedente. Noile tractoare articulate forestiere produse de mureşeni sunt dotate cu un motor Perkins ce dezvoltă o putere de 95 CP.
IRUM exportă tractoare în Ungaria, Ucraina, Serbia, Polonia, Croaţia, Austria şi Germania. Capacitatea anuală de producţie este de 250 de tractoare forestiere şi 500 de tractoare agricole, iar comercializarea utilajelor IRUM se face prin intermediul punctelor proprii de vânzare şi distribuţie din ţară. În cadrul fabricii IRUM funcţionează mai multe „făbricuţe“. Astfel, în ciclul normal de producţie al unui tractor, în departamentul turnătorie se toarnă piesele necesare fabricării utilajului, după care intră în funcţiune departamentele de confecţii metalice, de prelucrări mecanice, de tratamente termice şi departamentul de asamblare.
”Visul de a produce la Reghin un tractor în întregime românesc, cu motor, cutie de viteze, transmisie şi şasiu dezvoltate de inginerii noştri va deveni realitate în următorii ani de zile. A fost nevoie de realizarea unui centru de cercetare şi dezvoltare pentru a putea crea produse complexe şi de a lansa noi utilaje pe piaţă“, a spus Mircea Eugen Oltean.
IFor din Reghin este primul centru de cercetare în producţia de tractoare şi utilaje agricole înfiinţat de un antreprenor local după 1990. Construcţia centrului a durat 21 de luni şi a presupus o investiţie totală de 11,9 mil. lei (circa 2,7 mil. euro), cofinanţată parţial printr-un proiect european de 6,4 mil. lei, din care 2,2 mil. lei reprezintă fonduri nerambursabile. În 2014 afacerile cumulate ale companiilor IRUM şi Maviprod au ajuns la peste 128 mil. lei (circa 29 mil. euro), conform site-ului Ministerului Finanţelor.
Compania Maviprod comercializează piese de schimb pentru tractoarele articulate forestiere TAF, pentru încărcătoarele frontale IFRON, tractoare universale, autocamioane RABA şi SAVIEM, dar şi pentru alte tipuri de utilaje. Compania colaborează pe piaţa locală cu clienţi din zona Reghinului, dar şi din Caraş-Severin, Maramureş, Suceava, Neamţ, Băcău sau Constanţa, în principal din zonele cu specific al exploatărilor forestiere.