19.7 C
Cluj-Napoca
vineri, aprilie 12, 2024
Google search engine
AcasăANTREPRENORI DE SUCCESUn inginer din Făgăraş face 180 mil. lei din acoperişuri de ţiglă...

Un inginer din Făgăraş face 180 mil. lei din acoperişuri de ţiglă metalică

Horaţiu Ţepeş, 35 de ani, de profesie inginer, pornea în urmă cu opt ani afacerea Bilka Steel, într-o perioadă neprielnică pentru un business în domeniul construcţiilor, pe o piaţă imatură şi dominată de multinaţionale cu experienţă de zeci de ani în domeniu. Decizia de a pune bazele unei afaceri în do­meniul ţiglei şi al sistemelor de acoperişuri metalice a fost luată de Ţepeş în momentul în care compania unde lucra urma să fie vândută.

”Primul contact cu acest domeniu l-am avut în 2004, când am absolvit Facultatea de inginerie de la Sibiu şi am obţinut un job într-o companie specializată în producţia de ţiglă şi sisteme de acoperişuri metalice, unde am lucrat până în 2008. Faptul că firma era la început mi-a permis să mă implic în dezvoltarea acesteia mai mult decât un simplu angajat, iar timp de patru ani am învăţat tot ce se putea despre piaţă şi despre cum se conduce o companie, tot ce era important pentru a porni un business în domeniu“, a declarat intr-un interviu pentru Ziarul Financiar Horaţiu Ţepeş, proprietarul fabricii de ţiglă metalică Bilka Steel, am­plasată pe fosta platformă Tractorul Braşov.

După absolvirea facultăţii, Ţepeş a lucrat timp de patru ani în cadrul firmei slovace Rova, preluată ulterior de suedezii de la Lindab, cu care concurează în prezent. În 2007, compania Rova urma să fie vândută, motiv pentru care Horaţiu Ţepeş a luat decizia de a porni de unul singur pe drumul anteprenoriatului.

”La acel moment aveam variantele de a-mi continua activitatea în aceeaşi companie cu un nou acţionariat, să îmi caut alt job sau să merg pe cont propriu. Am ales cea de-a treia variantă, pentru că aveam toate premisele şi resursele necesare pentru a merge pe cont propriu“, spune tânărul antreprenor. Ţepeş a demarat afacerea Bilka Steel împreună cu un coleg, cu banii pe care i-a câştigat la primul job, în cadrul companiei Rova. Bilka a început cu doi angajaţi, o linie de producţie de ţiglă metalică şi o hală de 4.500 de metri pătraţi, la porţile căreia bătea criza economică.

Bilka 1Povestea a început în anul 2007, când a fost înfiinţata compania şi a fost demarata distribuţia de ţiglă metalică, şi continuă în 2008 cu achiziţia primei linii de producţie şi ieşirea pe porţile fabricii a primilor metri pătraţi de ţiglă metalică marca Bilka. Pentru deschi­derea fabricii din Braşov, investiţia a fost re­alizată din fonduri proprii şi s-a ridicat la 200.000 de euro, la acel mo­ment fa­brica ocupând o suprafaţă de 4.500 de metri pătraţi.

După această primă investiţie de 200.000 de euro în linia de producţie a ţiglelor metalice,  în 2009 a avut loc o altă investiţie în achiziţionarea primei linii de producţie pentru tablă cutată. În 2013, investiţiile au vizat mutarea activităţii din hala de producţie de 4.500 de metri pătraţi într-una nouă, cu o suprafaţă dedicată producţiei de 17.500 de metri pătraţi şi 1.000 de metri pătraţi de birouri. Investiţia s-a ridicat la aproximativ 3,5 milioane de euro.

Cea mai dificilă perioadă prin care a trecut compania de la înfiinţare este 2008-2009, când începea să se instaleze criza financiară. Cu toate că trecea printr-o perioadă dificilă, pe care nu ştia cum să o abordeze, Ţepeş spune că nu s-a descurajat, a muncit în continuare, a studiat piaţa internă şi externă şi a învăţat din greşelile altora, pe care le-a identificat la timp şi nu le-a repetat. Astfel, a pus pe hârtie strategia de dezvoltare, iar din 2010 Bilka a avut creşteri anuale de până la 50%.

Cea mai importantă realizare a anteprenorului braşovean este faptul că Bilka a devenit lider de piaţă în 2012, reuşind mai apoi să-şi conso­li­deze poziţia în topul producătorilor români de acoperişuri. În 2012 compa­nia a reuşit să producă şi să comer­cializeze 2 milioane de metri pătraţi de învelitori metalice, iar in 2013 a crescut până la 3,2 milioane de metri pătraţi.

Bilka 2Exportul nu a fost una dintre priorităţile companiei în anii trecuţi, în condiţiile în care braşovenii s-au concentrat pe dezvoltarea la nivel naţional, iar creşterea la extern a venit de la sine. Produsele Bilka merg către ţările ex-sovietice sau Slovacia, dar şi pe pieţele din Germania, Austria, Ungaria şi Bulgaria.

Pentru 2015 Bilka Steel estima afaceri de 180 mil. lei. Compania vrea să se extindă în urmă­to­rii ani pe zona industrială şi să li­vreze hale la cheie după o investiţie de mi­nimum 10 mil euro în utilaje, dar pla­nurile pe 10 ani includ şi extinderea cu centre de pro­ducţie în ţările vecine. Cele mai dinamice zone pentru companie sunt Bucureşti, Braşov, Cluj şi Bucovina. Preţul unui acoperiş, cu o suprafaţă de 200 mp, ajunge la 2400-2500 euro, cu tot cu manoperă.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments