10.7 C
Cluj-Napoca
duminică, septembrie 15, 2024
Google search engine
AcasăANTREPRENORI DE SUCCESMarcel Borodi: Am întâlnit câţiva antreprenori din IT într-o altă ţară europeană...

Marcel Borodi: Am întâlnit câţiva antreprenori din IT într-o altă ţară europeană şi am dorit să înfiinţez o companie de servicii software în România

Clujeanul Marcel Borodi a renunţat la un job stabil pentru a da curs ideii de a construi o firmă de IT. Credea atât de mult în această idee, încât n-a luat în considerare renunţarea la salariu (soţia era încă studentă, iar locuinţa în care stăteau era închiriată) şi nici dificultăţile ce se puteau ivi.

În perioada 1987-1991 Borodi a lucrat pentru IIRUC Bucureşti, iar în anul 1991 a renunţat la acest job pentru a fonda grupul Brinel. Prima companie Brinel a fost înfiinţată în vara anului 1991, când competiţia pe piaţa locală era încă la început, însă, cu toate acestea, existau la acea dată firme care dispuneau deja de resurse consistente.

„La început, sediul companiei a fost apartamentul cu două camere în care locuiam cu familia. Nu dispuneam de resurse pentru investiţii, iar economiile din salariu ne asigurau necesarul pentru 2-3 luni de funcţionare. S-au alăturat un coleg care se pricepea foarte bine la calculatoare şi soţia care tocmai absolvise ingineria”, spunea Marcel Borodi intr-un interviu acordat Ziarului Financiar. La început, activitatea principală era service-ul de calculatoare, iar în primul an de funcţionare compania avea 5 angajaţi.

„Activitatea de început se baza doar pe serviciile pe care le puteam noi asigura. Competiţia locală vindea sute de calculatoare pe an, iar noi speram atunci doar să le luăm în service şi să asigurăm buna lor funcţionare. Îmi amintesc că o parte din oamenii actuali de succes ai Clujului aveau la acea dată activităţi economice focalizate pe IT. Ei au găsit pe parcurs domenii mai profitabile, însă noi am continuat în IT”, a spus Borodi.

După o perioadă de câteva luni, sediul Brinel a fost mutat într-un hotel din centrul Clujului. Un an mai târziu, Brinel devine primul producător de calculatoare sub marca proprie, Alpis. Firma începe să vândă computere asamblate din componente importate şi instalează prima reţea de calculatoare. În 1993 Brinel ajunge pe primul loc în topul firmelor de IT din Cluj şi devine partener al Compaq. Un an mai târziu se înfiinţează firma Net Brinel, ca networking integrator, care a devenit în prezent cea mai mare companie a grupului.

Brinel 2Odată cu înfiinţarea companiei Net Brinel în anul 1994, Brinel devine integrator de sisteme IT şi oferă soluţii integrate de hardware şi software. Primii paşi în piaţa dezvoltării software sunt făcuţi însă în anul 1996, când Brinel achiziţionează pachetul majoritar al Centrul de Informatică Minieră şi instalează prima reţea de fibră optică. Un an mai târziu clujenii demarează colaborarea cu Microsoft.

Cea mai stabilă şi clară perioadă în evoluţia afacerii Brinel a fost între anii 2000 şi 2008. În acea perioadă direcţia României părea clară, iar evoluţia părea a fi mereu crescătoare. Până în anul 1999, lipsa valutei, evoluţia cursului de schimb şi hiperinflaţia au afectat compania cel mai mult. Era cerere suficientă în piaţă, dar nu putea fi acoperita din cauza lipsei resurselor financiare.

În anul 2000 Brinel a deschis sediul din Bucureşti, iar un an mai târziu compania a devenit partener al HP şi distribuitor autorizat al LG. Anul 2002 a venit cu două achiziţii pentru Brinel, în condiţiile în care clujenii au preluat 2 companii de IT din Oradea (Ro et Co International – Value Added Reseller şi Informatica Oradea). Brinel se extinde în ţară începând cu anul 2003, când inaugurează două sedii, la Oradea şi Timişoara, urmând în 2005 deschiderea sediului logistic din parcul industrial Tetarom I din Cluj. Urmează în 2007 extinderea grupului Brinel în Sibiu prin achiziţionarea pachetului majoritar al companiei Promedia.

Criza financiară nu a ocolit activitatea Brinel, iar cea mai grea decizie din 2010 luată de Borodi a fost renunţarea temporară la o parte din firmele din grup, mai exact la companiile nerentabile. Proprietarul Brinel a spus că la inceputul anilor ’90, investitorul privat era privit cu multă neîncredere, uneori chiar cu o doză de agresivitate. În timp însă firescul situaţ iei s-a impus, iar experienţa organelor de control a crescut.

Brinel 1Cele mai multe proiecte derulate de Brinel presupun modernizarea infrastructurii IT&C (centre de date, cloud, stocare, echipamente pentru cer­cetare), în special de la partenerii consacraţi HP, Cisco, Lenovo, IBM, EMC sau Dell). Brinel este integrator de sisteme informatice, iar pe anumite segmente solution provider. În portofoliul companiei se regăsesc soluţii atât pentru mediul enterprise (banking, manufacturing, oil & gas etc.) cât şi pentru com­paniile medii-mari, în dezvoltare.

În 2014, Net Brinel a realizat o ci­fră de afaceri totală de 79,4 mil. lei (17,9 mil. euro), un câştig net de 3,9 mil. lei (880.000 de euro), cu un număr mediu de 82 de angajaţi, conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments