„Am inceput cu o ”baraca” de impletit sarma, la care lucram eu, sotia mea si inca 12 angajati. La inceput, ca si in orice alta afacere, a fost foarte greu, dar incet, incet, am perseverat si am ajuns din aproape in aproape unde suntem astazi”, isi aminteste Ioan Tecar.
Omul de afaceri, care continua sa locuiasca in orasul Dej, din judetul Cluj, este constient ca zona va ramane industriala, insa incearca sa o transforme intr-un spatiu civilizat. In momentul de fata sediul MG-Tec Grup este la Dej, dar fiecare firma din grup are propriul sediu si propria conducere, iar Tecar face constant naveta intre ele.
”Am lucrat si pe timpul lui Ceausescu ca persoana fizica privata, cum se numea atunci, si m-am ocupat de transporturi si de tricotaje. Imi amintesc ca aveam un ARO cu care faceam diferite curse. Am fost un copil sarac, nu mi-a dat bani nimeni niciodata. O singura data am avut in mana doua milioane de dolari, atunci cand am vandut fabrica de cabluri din Ploiesti unui grup de investitori greci, insa imediat dupa aceea am investit banii in alta fabrica, in Refrabraz, fosta fabrica de caramizi din Dej”, spune Tecar.
Dezvoltare prin achizitii
Prima companie pe care a infiintat-o Tecar a fost Metalicplas Impex, in anul 1994. Compania este specializata in prelucrarea sarmei laminate, iar la acel moment antreprenorul o vedea mai mult ca o afacere de familie.
In anul 1998, Metalicplast a achizitionat firma Sarma Dej cu acelasi profil de productie, firma care era in stare de faliment. S-au achizitionat totodata si noi utilaje metalurgice si s-a continuat procesul de integrare a fluxurilor tehnologice.
Politica de dezvoltare a fost continuata si in anul urmator, cand s-a decis extinderea spatiile de productie si diversificarea activitatatii, prin achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al societatii Samus Constructii din Dej.
Astfel, o parte a capacitatilor de productie s-a transformat in spatiile noi achizitionate, compania desfasurandu-si activitatea in doua sectii, respectiv sectia de impletituri si sectia de plase sudate.
Samus Constructii a fost infiintata in anul 1991 prin desprinderea din Trustul de Constructii Cluj. Activitatea de baza a companiei este executarea lucrarilor de constructii, fabricarea betonului si a elementelor de beton.
A cumparat o fosta fabrica de caramizi si a transformat-o in fabrica de adezivi
Tecar a cumparat fosta fabrica de caramizi Refrabaz Dej, aflata in faliment la cel moment. Omul de afaceri a spus ca din fosta fabrica de caramizi nu a putut recupera foarte multe materiale, insa terenul si zona au fost foarte bine amplasate pentru afacerile grupului.
Ioan Tecar a achizitionat Refrabaz in luna septembrie a anului 2000, cand societatea a fost integral privatizata prin cumpararea de la stat a unui pachet de 74,63% din actiuni de catre firma Metalicplas Dej. Restul de 25,37% din actiuni au fost cumparate de alti investitori. Din anul 2003 conducerea societatii a fost asigurata de un administrator unic, Ioan Tecar.
„Am continuat timp de aproximativ cinci ani de zile sa produc caramida in cadrul fabricii Refrabaz, toata materia prima utilizata in procesul de productie fiind adusa din China. Dupa patru ani de zile in care am incercat sa revitalizez aceasta fabrica, am decis sa renunt la productia de caramizi”, isi aminteste Ioan Tecar.
Urmeaza in anul 2003 infiintarea companiei Izotec sub denumirea de Matakol Turda, firma fiind o afacere demarata de doi cetateni italieni. In luna martie a anului 2006 firma a fost preluata de actionarii actuali, schimbandu-se totodata denumirea in Izotec, sediul actual fiind in Dej, in locul fostei fabrici de caramizi Refrabaz.
„Compania Izotec se incadreaza ca profil de activitate in grupul de firme MG-Tec Grup datorita faptului ca activitatea companiei este orintata spre producerea si comercializarea materialelor de constructii, astfel ca firma vine sa completeze gama de produse oferite pietei constructiilor”, a declarat Ioan Tecar. In anul 2002 s-a infiintat firma Termotec, iar in luna iunie a anului 2005 Tecar infiinteaza compania Metalicplas Distribution.
Anul 2005 a reprezentat pentru omul de afaceri clujean cea mai importanta etapa din cadrul activitatii, fiindca in acel an a fost infiintat MG-Tec Grup si a fost achizitionata compania Pehart Petresti, actuala firma Pehart Tec. Omul de afaceri clujean a cumparat in anul 2005 activele firmei Pehart Petresti, una din cele mai mari fabrici de hartie ale Transilvaniei de dinainte de Revolutie.
„Investitia in valoare de peste 40 de milioane de la Pehart Tec s-a realizat in doua etape. In prima faza, in anul 2007 am investit 15 milioane de euro in achizitionarea si montarea unei masini de hartie tissue, urmand o a doua etapa, care a constat in achizitionarea unei alte masini de hartie tissue si o linie de converting prin care hartia ajunge produs finit”, a spus Ioan Tecar.
Tranzactie cu fondul de investiţii Abris Capital Partners
Anul trecut, Tecar a vândut pachetul majoriar de acţiuni la patru dintre companiile din grupul MG-Tec către fondul de investiţii Abris Capital Partners, care în România deţine curierul Urgent Cargus. Antreprenorul din Dej nu a vrut să facă publică valoarea tranzacţiei, însă a precizat că grupul dejean a devenit principalul producător de hârtie tissue din Europa Centrală şi de Sud-Est, cu o capacitate de producţie anuală totală de 114.000 de tone de hârtie tissue şi 33.000 tone de produse finite (hârtie igienică, prosoape de bucătărie, batistuţe şi şervetele).
Metalicplas Impex, alături de companiile Pehart Tec (producător de hârtie şi produse din hârtie), Metalicplas Distribution (distribuţia materialelor de construcţii) şi Samus Construcţii (lucrări de construcţii, producător de betoane şi mortare, produse de balastieră sau pavaj) au făcut obiectul tranzacţiei dintre Tecar şi fondul de private equity Abris, al şaselea deal pe care Abris îl realizează în România după achiziţia Cargus, din domeniul curieratului.
Pehart Tec, principala companie din grup, a avut în 2013, o cifră de afaceri de 243 mil. lei (54,7 mil. euro), conform site-ului Ministerului Finanţelor Pulice. Celelalte trei companii prinse în tranzacţie au avut în 2014 o cifră de afaceri cumulată de peste 313 mil. lei (70,5 mil. euro), potrivit mfinanţe.ro. Grupul MG-Tec număra anul trecut in jur de 1.200 de angajaţi.