11.7 C
Cluj-Napoca
marți, mai 21, 2024
Google search engine
AcasăANTREPRENORI DE SUCCESPovestea lui Daniel Metz, antreprenorul din Cluj care şi-a vândut afacerea din...

Povestea lui Daniel Metz, antreprenorul din Cluj care şi-a vândut afacerea din IT gigantului nipon NTT Data

Daniel Metz, 50 de ani, punea bazele EBS România în urmă cu 15 ani, firmă care astăzi a ajuns unul dintre cei mai importanţi furnizori locali de software şi care a fost preluată de grupul japonez NTT Data.

În anul 2000 a fost înfiinţată EBS Ro­mâ­nia, ca subsidiară a unei companii pro­ducătoare de software ERP (Enterprise Resource Planning) din Germania. Scopul în­fiinţării subsidiarei din România era acela de a sprijini firma-mamă în derularea pro­iec­telor de dezvoltare software.

„Am avut iniţiativa înfiinţării acestei companii, în condiţiile în care ocupam la acel moment poziţia de manager profes­sio­nal services în cadrul firmei din Germania, adică coordonam proiectele de im­ple­men­ta­re a aplicaţiilor ERP. Astfel, m-am lovit des de problema resurselor de dezvoltare soft­ware li­mitate ale companiei, acesta fiind mo­tivul pentru care am iniţiat proiectul EBS România, care a fost imediat aprobat de către bordul fostei firme-ma­mă“, îşi amin­teşte Daniel Metz, cel care a pus pe picioa­re businessul EBS România, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.

Primul sediu al companiei a fost în Cluj-Na­poca, iar activitatea a fost demarată în luna iunie din anul 2000, cu 10 angajaţi. EBS România era la acel moment una dintre pri­mele companii de IT cu ca­pital străin din Cluj. Ritmul de creştere al com­paniei era unul alert, ţinând cont de faptul că la doar un an şi jumătate de la înfiinţare EBS Ro­mânia avea deja în jur de 80 de angajaţi.

Datorită evoluţiei negative a pieţei de IT din vestul Europei în anii 2000 şi 2001, firma-mamă a început să aibă probleme de profitabilitate, iar acţionariatul firmei a decis să treacă la un program de restruc­turare dură. În cadrul acestui proces de restructurare a fost înlăturat tot manage­mentul din Germania.

„Am fost chemat din România să pre­iau responsabilitatea în Germania pentru trei departamente, de dezvoltare software, de asigurare a calităţii şi training, respectiv a ser­viciilor tehnice şi a centrului de calcul. În cadrul procesului de restructurare am unificat cele trei departamente şi am redus personalul din subordine de la 185 la 35 de oameni“, a spus Metz.

Această reducere extremă a echipei din Ger­mania a condus la îngheţarea proiec­telor de dezvoltare software şi la decizia de în­chidere a subsidiarei din România. La acel mo­­ment, Daniel Metz s-a oferit să preia părţile sociale ale companiei în cadrul unui pro­ces de management buy out, renunţând astfel la poziţia de top management din cadrul fostei companii-mamă şi asumându-şi reconstrucţia businessului fostei subsidi­are din Germania.

„Am restructurat şi echipa din Cluj, re­ducând personalul de la 80 la aproximativ 40 de oameni şi am început căutarea de clienţi şi construcţia structurilor absolut necesare pentru o companie independentă, îndeosebi a departamentelor de marketing şi vânzări. Din cauză că fosta firma-mamă ne-a asigurat co­menzi numai pentru două luni a fost ex­trem de important să câştigăm primii clienţi. Astfel, am reuşit să convingem furnizorul de software de salarizare al guvernului Ger­maniei să lucreze cu noi“, potrivit lui Metz.

EBS 1EBS Ro­mâ­nia a câştigat de-a lungul anilor colaborări cu giganţi precum BMW, Ford, Daimler, SAP, SAB Miller, Delphi Packard sau TDS Fujitsu. În 2002, conducerea companiei a ho­tărât să-şi extindă portofoliul de servicii, oferind pentru piaţa românească şi servicii IT outsourcing (programe software la cere­re, după specificaţiile clienţilor), după ce lua­se decizia de a dezvolta un sistem ERP pentru piaţa locală, Clarvision ERP.

Tot în 2002, compania are un nou sediu, în centrul Clujului, cu 13 birouri, două săli de curs, o sală de şedinţe şi o sală de recreere a perso­nalului. În 2003 EBS România devine partener certificat al Microsoft (Microsoft Certified Partner), iar în 2004 are loc deschi­derea primei filiale a companiei din ţară, localizată la Arad.

În 2005 portofoliul de clienţi al diviziei de outsourcing a EBS se dezvoltă cu o nouă companie, Daimler-Chrysler Germania, iar în 2006 EBS România ajunge la 50 de clienţi pe piaţa locală pentru aplicaţia Clarvision ERP şi deschide o filială la Sibiu. În anul 2008 este înfiinţată compania Msg Systems România, un joint venture fondat de grupul de firme EBS şi de grupul de firme Msg Systems AG din Germania (în prezent EBS nu mai face parte din acţionariatul Msg Systems România).

Tot în 2008, EBS România în partene­riat cu firma germană KleinĂStekl AG în­fiin­ţează compania ITCoE (IT Center of Ex­cellence), care are ca obiect de activitate in­struirea informaticienilor în domeniul SAP. Un an mai târziu EBS devine par­te­ner al Oracle şi SAP Value Added Re­sel­ler. În 2011 EBS ajunge la 500 de angajaţi şi cola­bo­ratori externi şi deschide o filială la Bucu­reşti, iar în 2012 înfiinţează noi filiale la Bra­şov, Sibiu, Timişoara, Iaşi şi inaugurează un nou sediu în Cluj-Napoca.

EBS 2Evoluţia pozitivă a businessului EBS România din ultimii ani a trezit „apetitul“ mai multor companii şi fonduri de investiţii, care s-au arătat interesate de preluarea acţiunilor firmei clujene. Acest lucru s-a concretizat însă în 2013, când grupul japonez NTT Data a cumpărat toate acţiunile companiei clujene EBS România.

Achiziţia a facut parte din strategia NTT Data de a-şi extinde opţiunile de furnizare a serviciilor de IT şi va completa capacitatea grupului din India, sudul Italiei şi Vietnam. La momentul preluării, Daniel Metz deţinea 75% din acţiunile EBS România, iar cetă­ţea­nul german Andreas Thomas Kammerle res­tul de 25% din titluri.

„Având în vedere creşterea agresivă pe care am avut-o în ultimii trei ani, am ştiut ca va veni momentul la care EBS va avea ne­voie de un acţionariat puternic din punct de vedere financiar şi care să fie în măsură să fi­nanţeze această dinamică. Un astfel de ac­ţio­nariat poate asigura mijloacele nece­sa­re dez­voltării sănătoase a companiei în urmă­torii ani“, declara Metz la acel moment.

NTT (Nipon Telecom and Telegraph) este una dintre cele mai mari firme de telecomunicaţii din lume. Negocierile au durat doi ani iar valoarea tranzacţiei ră­mâne confidenţială. Antreprenorul clujean a mai spus că au fost şi alte companii şi fonduri de investiţii interesate de preluarea de acţiuni de la compania EBS, însă nu a dorit să facă publice aceste nume.

EBS România a încheiat anul 2014 cu o cifră de afaceri de 97,7 mil. lei (22 mil. euro), un profit net de peste 13 mil. lei (3 mil. euro) şi un număr mediu de 386 de angajaţi, conform site-ului Ministerului de Finanţe. Pe lângă activitatea derulată în cadrul companiei EBS România, Daniel Metz este implicat şi în dezvoltarea unui proiect rezidenţial de 5 mil. euro, în Cluj-Napoca. Proiectul va purta numele Contemporano, va avea 73 de apartamente şi va fi ridicat în parteneriat cu compania de construcţii Coratim Grup.

Daniel Metz este de profesie economist şi a mai activat ca director dezvoltare, asigurarea calităţii şi servicii tehnice, dar şi ca manager consultanţă implementare ERP într-o companie din Germania. În prezent, Metz ocupă în continuare funcţia de CEO (Chief Executive Officer) în cadrul EBS România.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine
Google search engine

Most Popular

Recent Comments